ALTIN TİCARET B2B PAZARLAMA

15 Ekim 20215,2 min263
b2b pazarlama
İçerik
Paylaş

BUSİNESS TO BUSİNESS NEDİR?  AVANTAJLARI NELERDİR?

Gelin hep birlikte pazarlamanın ve yeni dünya dijital pazarlama’nın parlayan yönlerini,iş modelerini inceleyerek öğrenelim. Altın ticaret;

B2B NEDİR?

B2B kısaca Business to Business yani şirketten şirkete ticaret olarak nitelendirilebilir. B2B satış modeli ile şirketler kendi aralarında satış ve pazarlama uygulamaları geliştirir ve bu çerçevede faaliyetlerini yürütür. Günümüzde birçok şirket B2B modeli ile çalışmalarını sürdürmektedir.

Altın ticaret

BUSİNESS TO BUSİNESS

B2B ile faaliyet gösteren şirketlerin temel amacı birbirlerinin sunmuş oldukları hizmetleri iyileştirmektir. Bu E-Ticaret hizmetleri modeli günümüzde birçok şirket tarafından kullanılmak zorundadır. B2B ile faaliyet gösteren şirketlere örnek vermek gerekirse; Cep telefonu şirketleri, telefon üretimi esnasında tüm parçaları kendileri üretmemektedir. Birçok markanın üretim parçalarını birleştiren girişimler kendi isimleri ile pazara çıkmaktadır. Aslına baktığınız zaman tek bir markayı değil birden çok markayı kullanmış oluruz.

B2B ile Kesintisiz Ticaret!

Bu ticaret modelinde mesai kavramı diye bir durum söz konusu değildir. İşletmeler her an başka bir işletmenin ürün ve hizmetlerine ihtiyaç duyabilmektedir. Bu ihtiyaçlarını da doğru zamanda alamaz ise ticaret başarısızlıkla sonuçlanabilir. E-ticaret şekilleri arasında en fazla kullanılan B2B de önemli olan hızlılıktır.

B2B türleri

B2B türlerini 3 ana başlık altında toplayabiliriz. Bu başlıklar ise şöyle:

1-) Ürün tabanlı B2B

Adından da anlaşılacağı gibi bu B2B türünde, fiziki bir ürünün alım satımları üzerinden ticaret işlemi yapılmaktadır. Fiziki olan tüm ürünler bu kategori altında tanımlanabilir.

2-) Servis tabanlı B2B

Bu iş modelinde ise fiziksel ürünlerin yerine hizmet odaklı ve ilgili firmaya çözüm üreten hizmet ürünleri odaktadır. Pazarlama ve/ya reklam ajansları, finansal çözüm sunan firmalar bu iş modeline örnek olarak gösterilebilir.

3-) Yazılım tabanlı B2B

Bir diğer işletmeden işletmeye iş modeli ise yazılım odaklı çözümlerin sunulduğu işlerdir. Bu modelde, doğrudan firmalara ihtiyaçlarına özel yazılım çözümleri sunulur. Müşteri ilişkileri yönetim yazılımları, pazarlama otomasyon yazılımları, analitik çözümler sunan firmalar bu iş modeline örnek olarak verilebilir.

B2B ve E-Ticaret

İnternetten alışverişlerde de işletmeden işletmeye satışlar yapılabilmekte. Yukarıda bahsettiğimiz üç iş türü de e-ticaret sektörü içerisinde yer alabilir. Buradaki önemli nokta, satış yapacak olan firma geleneksel ticaretten farklı olarak bir e-ticaret sitesi üzerinden müşterilerine ulaşarak, satışlarını bu site üzerinden gerçekleştirirler.

Günümüzde yeni kitlelere ulaşarak, müşteri tabanını büyütmek için birçok Business to Business firması internet üzerindeki varlıklarını güçlendirmek için çalışmalar yapıyor. E-ticaret sitelerini geliştirmenin yanı sıra dijital pazarlama çalışmalarıyla yeni kitlelere ulaşarak, marka bilinirliklerini artırmak için stratejiler geliştiriyor.

İnternet üzerinden ürün satışlarının yapılması, markaların sadece belli konumlara bağımlı kalmadan dünya genelinden müşterilere ulaşılmasını kolaylaştırıyor. Bu sebeple de B2B firmaları e-ticaret sektörüne de yoğun bir ilgi gösteriyor.

B2B ve Online Pazar Yerleri

E-ticaret sektörünün altında B2B firmaları kendi e-ticaret sitelerinin yanı sıra aynı zamanda online pazar yerlerinde de satışlar yapabilmekteler. Hem ülke içinde hem de global satışlar yapabilmek için, hali hazırda müşteri tabanı ve alıcı kitlesi olan büyük online pazar yerlerinde mağaza açarak, toptan satış yapılabiliyorlar.

Amazon ve/ya Alibaba gibi platformlar üzerinde farklı ülkelerdeki perakendeci firmalara satış yapılabilmekte. Bu da online alışveriş kanalı ile küresel çapta hizmet verilmesini kolaylaştırmaktadır.

B2B’de karşılaşılan sorunlar;

Tüm iş modellerinde olduğu gibi B2B firmalarının da karşılaştığı bazı sorunlar bulunuyor. Bu sorunların farkında olmak, uzun vadede bunları daha kolay çözmenizi ve işinizi büyütmenizi kolaylaştırır.

B2B ve B2C arasındaki farklar neler?

B2C (Business to consumer) Türkçe açılımıyla “İşletmeden Tüketiciye” olarak çevirilebilir. İsminden de anlaşılacağı gibi bu iş modelinde perakende satış söz konusudur ve tüketiciler, firmaların doğrudan hedef kitlesini oluşturmaktadırlar.

İşletmeden işletmeye iş modelinde son tüketici işlemlere dahil değildir ve sadece firmalar arasında bir ticaret yapılmaktadır. B2B ve B2C arasındaki en belirgin fark budur.

Ancak iş yapılış şekli, pazarlama reklam çalışmaları, müşteri ilişki yönetimi gibi birçok arka plandaki işin yönetilişi, stratejisi ve bu stratejilerin uygulanışı farklılık göstermektedir.

B2B yazılımı:  ile firmalar sadece yerel çaptaki firmalar ile değil dünya çapında hizmet sunan firmalar ile irtibat kurup, ürün tedariği gerçekleştirebilme imkânına sahip olur. Alıcı ve satıcılar b2b yazılım fiyatları’nı iyi bir şekilde analiz ettikten sonra satın alma kararına geçmeleri gerekmektedir.

B2B’nin Faydaları Nelerdir?

*7/24 ulaşılabilirlik sağlar.

*Bu e-ticaret modeli sayesinde dünyanın en uç köşesindeki işletme ile alışveriş yapabilme imkânı sağlanır.

*Birçok işlem çevrimiçi B2B yazılımları ile gerçekleştiğinden dolayı girişimcilerin önemli bir zaman tasarrufu sağlaması söz konusudur.

*Yine bu ticaret modeli ile işletmeler ciddi bir şekilde birim başı maliyetlerini düşürebilme imkânına erişmiş olur.

Siz de internet üzerinden B2B iş modeli ile satış yapmak isterseniz WİBİSOFT E-Ticaret hizmetleri ‘ni kullanarak hemen kendi sitenizi açabilirsiniz.

 

 

 

Hemen Teklif Al

Projeniz hakkında kısaca bilgi vermeniz, ihtiyaçlarınıza daha hızlı yanıt vermemizi sağlayacaktır.
Bizi nasıl buldunuz?
4d492d851f7dcab7e00c47407243e666?s=96&d=mm&r=g

info

Gelişmelerden haberdar olun

Bizi Takip Edin